Wat is een fotografiestijl
Een fotografiestijl is onderdeel van de huisstijl. In de huisstijl wordt gekeken naar op welke manier de klanten aangesproken moeten worden. Een huisstijl kan bijdragen aan het succes van je bedrijf omdat het de identiteit kan ondersteunen. Ook wordt door het kiezen van een bepaalde stijl de herkenbaarheid groter. Een goed voorbeeld hiervan is de oranje kleur die ING gebruikt is in combinatie met het lettertype en het logo een duidelijk herkenningspunt voor de klanten. Als de ING er ineens voor zou kiezen om toch voor een groene achtergrond te gaan raken klanten in de war en wordt het niet meer herkent als iets dat van de ING is.
De huisstijl draagt ook bij aan de professionele uitstraling van een bedrijf. Wanneer er teveel verschillende stijlen door elkaar heen lopen.
Fotografie stijl binnen de huisstijl
Om beeldmateriaal zo goed mogelijk in te zetten is het goed om een duidelijke lijn in de fotografie te hebben. De kwaliteit en stijl van stockfotografie beeldmateriaal is erg wisselend. Wanneer er geen duidelijke lijn in het beeldmateriaal te ontdekken is versterkt het beeldmateriaal de huisstijl niet. Dit kan zorgen voor een warrige ervaring.
Hoe bepaal je je fotografiestijl?
Het bepalen van de fotografiestijl begint bij het identificeren van de doelgroep. Vervolgens wordt hier een huisstijl voor gemaakt en op basis van deze huisstijl en de doelgroep wordt de stijl van de fotografie bepaald. Het is belangrijk om rekening te houden met de wensen en verwachtingen van de doelgroep maar ook met de bestaande huisstijl zodat de foto’s hier goed op aansluiten en waar mogelijk de huisstijl zelfs versterken.
Het is bij het bepalen van een fotografie stijl belangrijk dat in een oogopslag duidelijk wordt wat de stijl is. Wanneer iemand een foto voor het bedrijf zoekt of maakt moet direct inzichtelijk worden welke foto’s wel en welke niet passen bij het bedrijf. Er zijn een aantal factoren die een rol spelen. Het onderwerp, de stijl van de fotografie, de stijl van de nabewerking en het kleurenpallet. Vervolgens kunnen al deze aspecten visueel samengevoegd worden in een moodboard.
Gevoel van de foto
Een van de belangrijkste aspecten bij het bepalen van de stijl is het gevoel dat de foto’s moeten overbrengen. Dit is een ruim en vaag begrip dat meestal het duidelijkst wordt op het moment dat er enkele kernwoorden van de onderneming aan gehangen worden. Duurzaamheid, klassiek, feestelijk, modern of zomers zijn voorbeelden van stijlen of gevoelens die in een foto verwerkt kunnen worden. Het kan handig zijn om een lijstje met tegengestelde gevoellens te maken en aan de hand daarvan te bepalen welke van de 2 de focus op moet liggen.
- Modern of klassiek
- Feestelijk of ingetogen
- Zakelijk of persoonlijk
- Industrieel of natuurlijk
Onderwerpen
Bij het bepalen van onderwerpen wordt de fotografiestijl al iets tastbaarder. Een bedrijf dat onderwerpen goed inzet in het beeldmateriaal is RedBull. Zie je een foto op een uiting van redbull dan zal het vrijwel altijd gaan over actie en sporten. Zoek onderwerpen die goed passen bij je bedrijf of bij het gevoel dat je bedrijf wil overbrengen. Enkele voorbeelden zijn:
- Sport
- mensen
- technologie
- techniek
- Zonsopkomst
Stijl fotografie en nabewerking
De stijl van de fotografie moet aansluiten bij het gevoel dat overgebracht moet worden. Het is dan ook belangrijk om de juiste fotograaf uit te kiezen. Verschillende fotografen hebben verschillende stijlen. De een fotografeert veel klassieker, de ander veel zakelijker en weer een ander maakt erg moderne foto’s. Een groot deel van de stijl van de fotograaf komt pas in de nabewerking naar boven. Bepaal dus een groot deel van je stijl ook op basis van wat mogelijk is in nabewerking maar houd wel rekening met wat er in de camera al mogelijk is.
- Helderheid
- Contrast
- verzadiging
- Witbalans (warm of koel)
- Korrel/ruis
Kleurenpallet
Het kleurenpallet van de huisstijl is vaak leidend voor de kleuren die in de foto’s terug moeten komen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in alle foto’s een bepaalde kleur standaard terug te laten komen zodat de foto’s altijd een beetje branding meekrijgen. Je kunt er ook voor kiezen om met bepaalde filters te werken waardoor foto’s wat kleur betreft allemaal op elkaar lijken.
Moodboard voor fotografie stijl
Om alles in een overzicht snel te kunnen tonen maak je een moodboard met de ideale foto’s die aan alle eisen voldoen. Dit moodboard kan gebruikt worden bij het selecteren van nieuwe foto’s. Zou de gewenste foto niet misstaan in het leidende moodboard dan is de foto automatisch goedgekeurd en past deze bij de stijl. Zal een nieuwe foto direct opvallen wanneer deze bij het moodboard gezet wordt dan zul je waarschijnlijk op zoek moeten naar een andere foto of zul je de foto moeten bewerken zodat deze er wel bij past.
In het moodboard moeten enkele elementen terugkomen. Omdat de foto’s moeten aansluiten bij de huisstijl is het van belang om het kleurenpallet en lettertype in het moodboard te verwerken.
Wij maken onze moodboards in Adobe Spark. Het maken van een kleurenpallet doen we in Coolors.co. Een voorbeeld moodboard kan er als volgt uit zien:
Video stijl bepalen
Als extra kun je een gelijke stijl bepalen voor het maken van video’s. Je kunt er ook voor kiezen om de stijl van de video en de fotografie gelijk te trekken. De herkenbaarheid van het beeldmateriaal wordt hierdoor vergroot.
Pictogrammen en visuals
Pictogrammen en visuals zijn ook een belangrijk deel van het beeldmateriaal. Neem deze mee in de stijl guide zodat deze een aanvulling zijn op de foto’s en video’s. Bij de pictogrammen en visuals is het ook belangrijk om rekening te houden met de duidelijkheid. Er is niets vervelender dan onduidelijke of overgestyleerde graphics.