Voor mij heb ik mijn gloednieuwe Eos R liggen. Daarnaast staat de Oude 5d Mark III. Al een aantal weken heb ik mij verdiept in een opvolger van de spiegelreflexcamera omdat deze problemen gaf. Mijn oog viel al vrij snel op een systeemcamera omdat deze aanzienlijk handzamer zijn dan een spiegelreflex camera. Als professionele fotograaf moet ik echter wel een goede kwaliteit leveren en er van uit kunnen gaan dat mijn camera in alle omstandigheden goede beelden produceert.
Daarom deze case study. Na jaren met verschillende spiegelreflex camera’s gefotogafeerd te hebben wordt het nu tijd om te investeren in de toekomst, namelijk een systeemcamera. Een systeemcamera bied gelijke beeldkwaliteit maar heeft een flink aantal voor maar ook nadelen. In dit artikel laten we je het verschil zien tussen een systeemcamera en een spiegelreflex camera. Geven we aan waar je op moet letten en als je dit artikel helemaal doorgenomen hebt weet jij of een systeemcamera ook iets voor jou kan zijn.
Een systeemcamera is anders dan een spiegelreflexcamera. Omdat camera’s volledig digitaal zijn is een spiegel en een spiegelhuis niet meer nodig. Een scherm als zoeker voldoet prima. Door het verwijderen van het spiegelhuis en deze te vervangen met een digitale zoeker wordt de camera een stuk compacter.
Verschillen spiegelreflex camera en systeemcamera
Om de verschillen tussen een spiegelreflex duidelijk te maken is het handig om te weten wat een spiegelreflex camera is, hoe deze werkt maar ook om te weten hoe een systeemcamera werkt. Het grote verschil tussen de twee is de aanwezigheid van een optische zoeker. Een spiegelreflexcamera werkt met een spiegel en een prisma zodat je door de zoeker het beeld ziet dat via je lens binnen komt. Ook bij een systeemcamera kun je door de lens kijken, je ziet echter een digitaal beeld. Het beeld dat op de sensor geprojecteerd wordt. Dit beeld wordt via een digitale zoeker (simpel uitgelegd: een schermpje met vergrootglas er voor) aan de fotograaf getoond. Beide bereiken dus hetzelfde maar doen dit op een andere manier. Om dit echt goed uit te leggen is het goed om te weten wat een spiegelreflex en systeemcamera nu precies doen.
Spiegelreflex | systeemcamera | |
---|---|---|
zoeker | optisch | digitaal |
batterijduur | lang | standaard |
Formaat | groot | standaard |
Snelheid | extreem snel | snel |
Wat is een spiegelreflexcamera
Bij een spiegelreflexcamera komt het licht binnen via de lens, Dit wordt vervolgens met een spiegel via een prisma naar de zoeker geprojecteerd. Zodra een foto gemaakt wordt klapt de spiegel omhoog, het beeld wordt dus ook even zwart omdat het licht niet meer via de spiegel naar de zoeker gaat. Als de spiegel weggeklapt is kan het licht naar de sensor van de camera zodat een foto gemaakt kan worden.
Ook heeft een spiegelreflex camera altijd een losse camera body en losse objectieven. Je kunt je lenzen dus wisselen. Welke lens je ook op je camera zet, je zoeker geeft altijd het juiste beeld door via het spiegelhuis.
In het verleden werden camera’s op deze manier gemaakt omdat het prettig is om door je lens te kunnen kijken. Zou je een losse zoeker op je camera schroeven die niet door de lens kijkt maar meer als klein vertekijkertje fungeert dan zie je nooit precies het beeld dat op je foto zal komen. Je krijgt namelijk problemen met parallax. De reden dat camera’s nogsteeds op deze manier geproduceerd worden is voor een deel gewenning van de fotografen maar heeft ook te maken met de snelheid en betrouwbaarheid van een spiegel. Het hele spiegelhuis is jarenlang geperfectioneerd en werkt dus prima. Ook wordt de spiegel gebruikt voor de scherpstelling. De autofocus had tot nog niet zo lang geleden de spiegel nodig om een deel van het beeld naar de autofocus sensor door te sturen. Op deze manier kon de camera scherpstellen. De sensor is veel minder goed in scherpstellen omdat er alleen gebruik gemaakt kon worden van contrast detectie.
Wat is een systeemcamera
De systeemcamera is een relatief nieuw verschijnsel. Het idee van een systeemcamera is simpel: verwijder de spiegel en het spiegelhuis/prisma uit een spiegelreflex camera en vervang deze met een digitale zoeker. In de praktijk loop je als je dit doet wel tegen een aantal zaken aan. Enkele voorbeelden zijn: je moet nieuwe objectieven produceren omdat je lenzen dichter tegen de sensor aan zitten, je moet een nieuw autofocus systeem uitvinden dat gebruik maakt van de sensor of onderdeel is van de sensor en je moet er voor zorgen dat de zoeker snel genoeg is om de camera bruikbaar te maken.
Voordelen spiegelreflex
Een spiegelreflex heeft een aantal voordelen ten opzichte van een systeemcamera. Omdat spiegelreflex camera’s al jaren geproduceerd worden is de techniek flink doorontwikkeld. Hoewel het dus misschien niet de meest moderne manier van een camera bouwen is is het wel een van de manieren waar camera fabrikanten de meeste ervaring mee hebben. Hier onder een opsomming van de belangrijkste voordelen van een spiegelreflex:
- De optische zoeker. Een optische zoeker doet het altijd, heeft geen vertraging en is letterlijk zo snel als het licht. Ook is een optische zoeker altijd scherp. Dit is een voordeel, vooral als je hier gewent aan bent. Veel fotografen fotograferen al jaren met optische zoekers en kunnen er mee lezen en schrijven.
- Batterijduur. Een camera die gebruik maakt van een optische zoeker heeft vaak een batterijduur die langer is. Een optische zoeker kost namelijk praktisch geen stroom. Een digitale zoeker kost wel stroom.
- Snelheid. Wil jij professionele foto’s maken en echt de snelste camera die er is, dan zul je voor een spiegelreflex camera moeten gaan. De snelste camera’s zowel qua beelden per seconde alswel qua vertragingstijd zijn nog altijd spiegelreflex camera’s.
- Uitstraling bij klanten. Een spiegelreflex camera is groter en ziet er daardoor vaak indrukwekkender uit. Mocht je in een branche fotograferen waar dit een issue is dan zou het best kunnen dat je niet naar een systeemcamera wil overstappen, simpelweg omdat je dan als fotograaf minder serieus genomen wordt.
- Bouwkwaliteit. Een spiegelreflex camera, zeker de professionele varianten zijn vaak van een magnesium legering gemaakt, redelijk waterdicht en kunnen veel hebben. Bij instap modellen gaat dit verhaal niet op maar een professionele spiegelreflex kan meer hebben dan een systeem camera.
Voordelen systeemcamera
Systeemcamera’s zijn nog vrij nieuw. De afgelopen jaren zijn er steeds meer merken gekomen met hun eigen invulling/variant van een systeemcamera. Nieuwe technieken in scherpstelling maar ook in batterijen en lcd’s hebben de opkomst van de systeemcamera mogelijk gemaakt. De belangrijkste voordelen ten opzichte van een spiegelreflexcamera zijn:
- Theoretische levensduur. Doordat er minder bewegende delen in de camera zitten is de theoretische levensduur van de camera langer, dat wil zeggen: je kan meer foto’s maken voordat hij stuk gaat. Als je goed met je camera om gaat zal waarschijnlijk het eerste wat stuk gaat de sluiter zijn, een kapotte spiegel heb je nooit last van want die zit er niet in ;).
- Digitale zoeker. De digitale zoeker geeft een redelijk exacte weergave van hoe je foto er uit komt te zien. Je kunt veel beter je hooglichten en schaduwen beoordelen en ook zie je of je foto over of onderbelicht is. Bij een optische zoeker zie je dit niet.
- Formaat. Verreweg het grootste voordeel van een systeemcamera is het formaat. Door het verwijderen van het spiegelhuis wordt een systeemcamera een stuk compacter, daarmee ook een stuk lichter. Als je hele dagen achter elkaar moet fotograferen kan dit prettig zijn. Zelf fotograferen wij veel bruiloften
- Veel stiller. Veel systeemcamera’s hebben een “digitale sluiter” optie. Dit zorgt er voor dat je veel stiller en in veel gevallen zelfs geluidloos foto’s kunt maken.
- Autofocus tijdens video’s opnemen. Het maken van video’s met autofocus is een uitkomst. In de meeste spiegelreflex camera’s kan dit niet of werkt dit slecht.
Nadelen spiegelreflex
Hoe goed doorontwikkeld ook, er zijn enkele nadelen aan spiegelreflexcamera’s die niet te verhelpen zijn maar horen bij het type camera.
- Formaat: een spiegelreflex is altijd groter dan een systeemcamera omdat er een spiegelhuis in zit, dit is een vrij fors onderdeel
- De optische zoeker zal nooit een goede weergave van de uiteindelijke foto geven, omdat het beeld optisch is en de foto uiteindelijk digitaal wordt.
- Video mogelijkheden zijn vaak beter op systeemcamera’s. Deze camera’s kunnen vaak ook beter autofocussen tijdens het opnemen van video’s omdat ze geen spiegel nodig hebben voor het scherpstellen. Ook kun je de video modus niet gebruiken met de optische zoeker, je kunt wel de digitale zoeker van een systeemcamera gebruiken tijdens het opnemen van video’s.
Nadelen systeemcamera
Systeemcamera’s kampen met problemen die nieuw zijn in de fotografie. Zo is een systeemcamera vaak minder vlot in gebruik omdat de processor flink meer rekenkracht nodig heeft, hij moet immers de scherpstelling op een ingewikkeldere manier doen, en de digitale zoeker aansturen, dit kost allemaal rekenkracht.
- Trager dan een spiegelreflexcamera. Omdat er veel meer processen aan de gang zijn die rekenkracht kosten moet de processor van de camera sneller zijn en zal je merken dat de camera altijd langzamer reageert dan een spiegelreflex camera.
- Kortere batterij duur. De digitale zoeker kost stroom, dit gaat ten koste van de batterijduur. Je zult dus extra accu’s moeten meenemen.
- Gevoeliger voor stof. De spiegel kan een deel van het stof dat op je sensor komt tegenhouden, een systeemcamera kan dit niet
- Niet iedere systeemcamera heeft een zoeker. Veel instap modellen hebben geen digitale zoeker maar alleen een scherm op de achterkant van de camera.
- Staat nog in de kinderschoenen. Er zullen de komende jaren (zoals met alle techniek) nog stappen gezet worden op het gebied van systeemcamera’s. De spiegelreflex is redelijk uitontwikkeld maar voor systeemcamera’s valt er nog veel te winnen
- Je hebt een adapter nodig voor je oude objectieven. Omdat de mount van je objectieven dichter op je sensor zit heb je of andere objectieven nodig of je zult je lensen met een adapter moeten monteren.
Wanneer is een spiegelreflexcamera de beste optie
Heb jij een stevige camera nodig, de allersnelste camera nodig omdat je snel bewegende onderwerpen fotografeert of in hektische situaties foto’s maakt dan is een spiegelreflex camera je beste optie. Ook kun je altijd al je oude lenzen op je camera schroeven want de lensmount is natuurlijk gewoon hetzelfde als je vorige spiegelreflex camera’s (mits je hetzelfde merk koopt). Ook als je veel in het donker foto’s maakt, bijvoorbeeld op feesten en partijen zal de autofocus van de camera het beter blijven doen. Daarbij heb je in het donker geen last van ruis in je zoeker.
Spiegelreflexcamera’s zijn het meest geschikt voor:
- Sport fotografen die veel beelden per seconde moeten schieten
- Feest fotografen die in donkere situaties snelle autofocus moeten hebben
Wanneer is een systeemcamera de beste optie
Ben jij een moderne fotograaf die foto en video combineert, het prettig vind om te zien hoe je foto wordt nog voor je op de knop hebt gedrukt en vind je het niet heel erg om een of enkele nieuwe objectieven te kopen dan is een systeemcamera de beste optie voor je. Je hebt direct het gemak van een compactere camera en je zal makkelijker verschillende beeld types kunnen combineren. Daarbij heb je het genot van autofocus tijdens het filmen, iets wat echt een wereld van verschil zal zijn.
Systeemcamera’s zijn de beste optie voor:
- Hobby fotografen die video en foto combineren
- Reis fotografen die een compacte camera nodig hebben
- Professionals die de hele dag hun camera overal mee moeten zeulen (bijvoorbeeld bij bedrijfsrapportages)
- Zakelijke fotografie markt, van portretten tot webshop fotografie, waar enkel het eindresultaat telt en het formaat van je camera niet uitmaakt
- Fotografen die video en foto combineren op bijvoorbeeld bruiloften, recepties of fotoshoots.