Fotograaf Leiden

Familie fotoshoot

Familie fotoshoots in de studio of op locatie

Een geweldige fotoshoot voor de hele familie

Familie fotoshoots zijn een geweldige manier om een verjaardag of jubileum te vieren. Niet alleen voor opa en oma maar juist voor de hele familie. Familie fotoshoots worden ook vaak als cadeau gegeven. Wilt u de fotoshoot ook cadeau geven? Geef dit aan en wij sturen een cadeaubon. 

Onze fotoshoots kunnen door heel Nederland gehouden worden. Ook zijn we 7 dagen per week beschikbaar. De weekenden zitten echter vaak vol. Wil je dus graag in het weekend een fotoshoot houden dan is het handig om een aantal weken van te voren te reserveren.

Fotoshoot locatie

Een van de eerste vragen die ik aan klanten stel is waar ze de fotoshoot willen houden. Omdat ik in Leiden gevestigd ben fotografeer ik vaak in de stad, aan het strand of in de duinen. Ook het bos is een populaire locatie. Toch zijn er ook een hoop gezinnen die liever een traditionelere foto maken in de fotostudio.

Elke locatie zitten voor en nadelen aan. Het belangrijkste is dat je een locatie kiest die past bij je gezin. Zijn jullie sowieso een buiten familie dan is het heel logisch om ook naar buiten te gaan. Hebben jullie een speciale connectie met een bepaalde plek dan gaan we daar heen. Willen jullie een wat traditionelere foto of een echt groepsportret dan kunnen we natuurlijk gewoon naar de studio.

Binnen

Een fotoshoot binnen heeft een aantal voordelen. Je hoeft sowieso geen rekening te houden met het weer, dat is prettig. Ook is het seizoen wat langer. In de herfst of winter foto’s buiten maken is vaak niet zo leuk, behalve natuurlijk als er sneeuw ligt of als alle bomen net verkleurd zijn.

Een binnen foto hoeft ook helemaal niet saai te zijn. Een studiofoto is vaak vrij clean en wordt vaak gemaakt voor bij oma aan de muur. Je kunt natuurlijk ook een binnenlocatie kiezen die wat sprekender is. Zo heb ik wel eens foto’s gemaakt bij de ndsm werf, in bibliotheken, in een restaurant, of zelfs op een boot. Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een fotoshoot houden.

Let wel op dat je de locatie vooraf bespreekt en aangeeft wat de bedoeling is. Sommige locaties vragen namelijk een vergoeding voor het houden van een fotoshoot.

Uiteraard kun je ook gewoon een fotoshoot thuis doen, dat kan op de bank, thuis of zelfs tijdens een feestje!

In de fotostudio krijg je weer een heel ander beeld. De foto’s worden vaak wat cleaner en de focus ligt meer op de personen. Het doel van de uiteindelijke foto is belangrijk, wil je de foto bijvoorbeeld in een heel strak ingericht huis hangen? Dan is een strakke foto ook wel zo prettig.

Buiten

Een buitenfotoshoot is vaak heel gezellig, het is meer een soort uitje waar ook nog wat foto’s gemaakt worden. Locaties zijn er te over, sommige moet je entre betalen maar vaak is de locatie helemaal gratis. Buiten fotograferen geeft een wat natuurlijker beeld en geeft je de mogelijkheid om een locatie waar je een emotionele band mee hebt uit te lichten.

Werkwijze

De fotosessies zijn vaak heel gezellig, dat is belangrijk omdat meestal niet iedereen ervaring heeft met op de foto staan. Ik geef iedereen voldoende uitleg en sturing om er zo goed mogelijk op te staan, een soort mini cursus model staan.

Tijdens de fotoshoot is er ruimte voor groepsfoto’s maar kunnen ook individuele foto’s gemaakt worden. Individuele portretfoto’s of kleine groepjes zijn ook geen probleem. Het is handig om vooraf even te bedenken welke combinaties je wil maken zodat we gewoon een lijstje af kunnen gaan. Zo vergeten we niets.

Fotoshoots duren meestal 60 tot 90 minuten, een beetje afhankelijk van het formaat van de groep. Bij hele grote groepen wordt ik vaak een dagdeel gereserveerd. Er is dan de mogelijkheid om een grote groepsfoto te maken en allerlei kleinere groepsfoto’s te produceren van de individuele families. Heel vaak wordt dit op een familiedag of feestje gedaan.

Kosten van een familie fotoshoot

De kosten zijn uiteraard afhankelijk van de wensen. Een standaard fotoshoot van 1 uur kost 80 euro. Je kunt dan met 2 personen komen. Wil je met meer personen komen dan gaat de prijs met 15 euro per persoon omhoog. Kom je met meer dan 20 personen dan is het handig om even contact op te nemen.

Een fotoshoot in de studio kost 100 euro extra. Deze starten voor 2 personen dus bij 180 euro.

Voor dit bedrag krijg je een selectie van alle foto’s in hoge resolutie digitaal aangeleverd. De foto’s worden allemaal nabewerkt zodat de kleur, helderheid en het contrast optimaal zijn. Van de honderden foto’s die er gemaakt worden blijven er vaak zo’n 40 per uur dat we aan het fotograferen zijn over.

Fotografie opties

Fotoshoots kunnen in de studio of op locatie gehouden worden. Fotoshoots zijn beschikbaar van 2 tot 20 personen in de studio, grotere groepen kunnen op locatie gefotografeerd worden. 

Familie fotoshoot tips

Uiteraard willen jullie alles er uit halen wat er in zit, daarom nog een paar belangrijke tips voordat je op de foto gaat:

  1. Zorg dat je onderling afstemt wat iedereen draagt. Kijk bijvoorbeeld of je allemaal dezelfde kleding wil dragen of juist allemaal iets anders. Drukke printjes en kleding met lijntjes leid vaak af, blijf hier dus van weg.
  2. Zorg dat je met de familie wat eerder op de locatie afspreekt. Het is heel vervelend als een iemand te laat is. Als je een kwartiertje of half uurtje eerder afspreekt is er nog wat speling.
  3. Neem niet teveel spullen mee. Vooral bij buiten fotografie hebben mensen de neiging om een hoop spullen mee te nemen. Als we bijvoorbeeld de duinen in gaan moet je dit allemaal mee zeulen. Vaak gaan we een stukje lopen om foto’s te maken op wat verschillende achtergronden. Je kunt dan beter niet al te veel spullen mee hebben.
  4. Spreek met elkaar vooraf bijvoorbeeld in een groeps app door wat je wil. Als iedereen zijn wensen heeft uitgesproken dan kan hier rekening mee gehouden worden tijdens het maken van de foto’s. De stijl van de fotografie, de kleding en de locatie keuze laat ik allemaal aan jullie, het is dan natuurlijk wel leuk als iedereen het daar mee eens is.
  5. Maak een plan b. Soms gaat een fotoshoot door slecht weer niet door. In dat geval is het prettig om een backup plan te hebben. Iedereen heeft tijd gemaakt in zijn agenda dus de fotoshoot op een andere locatie toch door kunnen laten gaan is meestal een prettige geruststelling.
  6. Stel je vragen. Ik heb al honderden fotoshoots gehouden, ik heb dus waarschijnlijk het antwoord op je vragen wel. Schroom niet om ze te stellen!

Inhoudsopgave