Fotograaf Leiden

Cursus productfotografie

leid uw medewerkers op tot productfotografie specialist met onze cursus productfotografie.

2Dstudios biedt al jaren productfotografie aan. Steeds vaker komen wij echter tot de conclusie dat het handiger is om een van de medewerkers van een bedrijf een cursus productfotografie aan te bieden. Wanneer een medewerker zelf productfotografie kan doen scheelt dit in de doorlooptijd, de kosten en het gemak.

Hoe werkt de cursus?

De cursus productfotografie is op maat gemaakt en is bedoeld voor zakelijke klanten. De cursus heeft als doel om een of meerdere medewerkers op te leiden tot productfotograaf. Aan het eind van de cursus zullen de medewerkers de volgende zaken onder de knie hebben:

 • Het bedienen van de camera
 • Bedienen van verlichting
 • Compositie van de foto
 • Fotobewerking

Door medewerkers deze zaken te leren hoeven producten niet meer naar de studio gebracht te worden. Dit scheelt aanzienlijk in de tijd die het kost om een foto online te krijgen. Ook zijn de kosten lager. Een medewerker kost namelijk minder dan een externe fotograaf, daarbij hoeft er geen rekening gehouden te worden met verzendkosten of de koerierskosten om de producten bij de fotograaf te krijgen.

Inhoud van de cursus

Voor de cursus begint wordt met de klant doorgenomen wat het doel is van de fotografie. Foto’s voor een webshop zijn bijvoorbeeld anders dan foto’s die in een magazine of flyer terecht moeten komen. Als het doel duidelijk is wordt een gewenst eindresultaat besproken. Er wordt gekeken of het haalbaar is voor de cursisten om dit eindresultaat te bereiken of dat er beperkingen zijn.

Ook wordt gekeken naar het benodigde materiaal. Als het materiaal niet aanwezig is zal dit aangeschaft moeten worden. We zullen samen kijken of het geven van een cursus in een dergelijk geval nog rendabel is.

Tijdens de cursus komen de volgende aspecten aan bod:

 1. Bediening van de camera. In dit onderdeel wordt gekeken naar het diafragma, de sluitertijd en de ISO. De relatie tussen deze drie instellingen wordt duidelijk gemaakt. Er zijn handige “cheat sheets” beschikbaar waar de cursisten altijd even kunnen kijken hoe het ookalweer zat. Deze kunnen opgehangen worden in de ruimte waar de foto’s uiteindelijk gemaakt worden
 2. Bediening van flitsers of continu verlichting. Afhankelijk van het gewenste eindresultaat zal gewerkt worden met continu licht of met flitsers. Het juist belichten van een object heeft een grote impact op het eindresultaat. Aan het eind van dit deel weten de cursisten hoe zij de belichting juist instellen.
 3. Positioneren van het product. Productfotografie, zeker als het voor een webshop bedoeld is staat of valt met de juiste positionering van het product. Kijk maar eens op een grote webshop. Alle foto’s zijn vanuit de juiste hoek op de juiste manier belicht, ongeacht het formaat van het object. Dit is nog een flinke klus. In dit deel van de cursus leren de cursisten hoe zij het product perfect consistent positioneren voor het meest gelijke resultaat.
 4. Nabewerking van het product. Als de cursist goed heeft opgelet bij de voorgaande sessies is het nabewerken een fluitje van een cent. De foto vrijstaand maken, witte achtergrond er achter zetten en klaar is kees. Toch is het lang niet altijd zo makkelijk. Soms is het licht net anders, geeft een product een rare weerspiegeling die er niet uit te krijgen is of is de kleur net niet juist. Tijdens de nabewerkingscursus worden al deze problemen bekeken zodat een medewerker altijd een foto goed kan afleveren.
  Opmerking: Het is mogelijk dat u een DTP of design afdeling binnen het bedrijf heeft. In dat geval kunnen een of meerdere medewerkers van deze afdeling aansluiten zodat zij dit werk kunnen uitvoeren.
 5. Trouble shooting en maken van testfoto’s. Aan het eind van de dag weet de cursist hoe een foto gemaakt moet worden. Nu zullen we samen de eerste paar foto’s maken om te kijken of er nog ergens extra hulp nodig is. Er is ruimte voor vragen stellen en het gehele proces wordt nog een keer doorlopen zodat het goed blijft hangen. Aan het eind van de dag zullen de eerste productfoto’s dus direct in de shop geupload kunnen worden!

Benodigdheden

Afhankelijk van het gewenste eindresultaat zijn er binnen het bedrijf een aantal spullen nodig. Ook is er een ruimte nodig om de foto’s in te maken. Voor de cursus wordt besproken welke apparatuur het meest geschikt is voor de productfoto’s die gemaakt moeten worden. Eventueel kunt u een aantal producten opsturen zodat we in de studio kunnen kijken hoe de studio bij u op locatie het best ingericht kan worden.

Wat apparatuur betreft kunt u op het volgende rekenen:

 • Camera: 500-3000 euro
 • Statief: 200-800 euro
 • Flits opstelling: 200-1000 euro
 • Achtergrond opstelling: 100 tot 400 euro
 • Eventueel fotografie paspoppen: 350 tot 1000 euro per stuk
 • Computer + goede monitor voor beeldbewerking: 1500-300 euro

Uiteraard kunt u begeleiding verwachten in de aanschaf van de apparatuur. De apparatuur kan aangeschaft worden maar een hoop kan ook geleast worden. Wat de beste optie is bespreken we voordat we een cursus inplannen.

Opstartkosten

De opstartkosten (indien u nog niets van apparatuur voor het maken van foto’s bezit maar wel de beeldbewerking kunt doen) liggen tussen de 1350 en 6200 euro. Voor dat bedrag kan 1 fotostudio opgezet worden. In sommige gevallen kan het een keuze zijn om meer dan 1 fotostudio op te zetten. De capaciteit van een studio is zo’n 30-40 producten per dag. Indien er meer producten per dag binnen komen kan een tweede fotostudio een optie zijn.

Gemiddeld zijn klanten ongeveer 2500 euro kwijt voor alle fotografie spullen. Voor dit bedrag kunt u degelijke spullen aanschaffen zoals een full frame camera, studio flits set met 2 krachtige flitsers, ophangsystemen voor de achtergrondrollen en een degelijk en zwaar statief om de foto’s vanaf te maken.

Cursuskosten

De cursus kost voor 1 dag 1500 euro ex. btw. Het bedrag is onafhankelijk van het aantal cursisten. Wel is het zo dat meer cursisten leid tot minder goed opgeleide medewerkers. Er is dan namelijk minder tijd voor individuele begeleiding. In de praktijk werken cursus groepen van 1 tot 4 personen het best.

In de cursus zit het volgende inbegrepen:

 • Begeleiding en advies voor het aanschaffen van apparatuur
 • Proef foto’s van uw producten om te bepalen wat de cursisten precies moeten leren
 • Op maat gemaakte cursus die geschikt is voor het huidige niveau van uw medewerkers en het gewenste eindresultaat mogelijk maakt.
 • 1 dag cursus voor de medewerkers (8 uur).
 • Op maat gemaakte uitleg over het maken van de foto’s op 1 a4. Dit kan gebruikt worden als trouble shoot document en kan in de studio gehangen worden.

Locatie

De cursus kan digitaal of fysiek gehouden worden. Een digitale cursus zal gehouden worden via Zoom, Microsoft teams of ander digitaal meeting programma. Een fysieke cursus kan bij ons in de studio gehouden worden of bij u op locatie.

Er zijn geen meerkosten verbonden aan het houden van de cursus op locatie. In de praktijk geeft dit ook het beste resultaat. Hoewel het leuk is om eens bij ons in de studio te zijn geweest is het prettiger om de cursus te houden op de plek waar de foto’s uiteindelijk gemaakt worden.

Cursusdata

Gezien het hier een cursus op maat betreft zijn er geen vaste cursusdata. Er wordt in overleg een datum besproken. Dit kunt u doen door contact op te nemen. Dat kan door het contactformulier in te vullen of telefonisch op 06-29295524.

Tips:

Kijk of er binnen de organisatie medewerkers zijn die het leuk vinden om de foto’s te maken. Met tegenzin foto’s maken geeft vaak niet het gewenste resultaat.

Zorg dat de studio staat voordat de cursus gegeven wordt. Zo kan de kennis meteen in praktijk toegepast worden

Inhoudsopgave